Hír megtekintése

Fallabda Diákolimpia

2015. április 28.

Fallabda Diákolimpia beszámoló Lőrinczi Attila edző tollából.

  Idén a City Squash Club adott otthont a Squash Diákolimpiának. A kisebb korcsoportok szombaton, a nagyobbak vasárnap mérhették össze erejüket egymással.


  Nekem két tanítványom vett részt a versenyen Szeberényi Réka U15 kategóriában, illetve Lantos Olivér U17 kategóriában. Mind két versenyzőm a Black Knight Team tagja.
Réka és Olivér is kiemeltként vágott neki a küzdelmeknek. A minimum elvárás részemről a 4 közé jutás volt mindkét fiatal részéről. 16-os tábláról indultak mindketten, és kiemeltként a második körben kapcsolódtak be a küzdelmekbe.
Olivér kezdett először Rostás Krisztián ellen. Olinak elég könnyedén  sikerült 3/0-ra nyernie. Elég nagy volt a két fiú között a tudás különbség. Ettől függetlenül, azt kértem Olivértől, hogy próbáljon egy jó ritmusos tempót diktálni, amivel már a következő meccsre rá tud hangolódni. Ezzel a győzelemmel a minimumot teljesítette Olivér, de a java még hátra volt.


  Sajnos a következő meccsre kb. 2 órát kellett várnunk, így nem mondanám, hogy igazán felpörgetett állapotban vágott neki Olivér a küzdelemnek. Bár kétségtelen tény, hogy a szervezők mindent megtettek a jó hangulatért, és mindenféle finomsággal várták a versenyzőket, sajnos a meccsek előtti bemelegítésre nem volt elég hely, vagy megfelelő eszköz. Gondolok itt egy futógépre, vagy egy spining biciklire. Ezért sokszor az első szettek arról szóltak, hogy Olivér elérje a megfelelő hőfokot.
  A második mérkőzését a döntőbe jutásért Cseke Ádámmal vívta, aki a korához képest kiemelkedő fizikummal, és erővel rendelkezik. Ez rá is nyomta a bélyegét a játékra. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy Oli jobb technikával és taktikával rendelkezik, mint Ádám. Ezen a délutánon, azonban nem tudott mit kezdeni Ádám kőkemény lapos ütéseivel. Gyakorlatilag Olivér minden egyenes próbálkozását lekéste. Kisebb ütő felkészítéssel, és pontosabb helyezett labdákkal lett volna esélye kimozdítani Ádámot a T vonalról, és átvenni a kezdeményezést, így azonban folyamatosan Oli szorult hátra, és próbált játékban maradni. A meccs vége 0/3 lett a mi szemszögünkből.


  A következő mérkőzést, a harmadik helyért Olivér azzal  a Gerdán Barnával vívta, akit a Junior OB-n 3/1-re megvert.Jók voltak az előjelek, de nagyon szoros mérkőzésre számítottam. Barna magas, jó felépítésű, elég jó technikájú, higgadt versenyző, a kiélezett szituációkban azonban hajlamos  több ki nem kényszerített hibát is elkövetni.
  A sejtésem beigazolódott. Az első szettet Oli 13-11-re hozta. Mindketten sok hibával játszottak, de Barna talán egy kicsivel még többel. Nagyon kiélezett volt a meccs.  A második szettben Oli rákapcsolt és elhúzott 5-0-ra. Mind az öt pont nagyon szépen felépített támadásokból született. Kezdtem volna megnyugodni, hogy meg lesz a meccs, amikor hirtelen Oli átadta a kezdeményezést Barnának. Úgy éreztem próbál ráülni az eredményre, hogy Barna majd úgyis rontani fog. Hát nem így történt. Hirtelen 5-8 lett az állás, és látszott, hogy Barna vérszemet kapott. A szett vége 11-9 oda. 1-1 az állás. A második szettet ismét mi nyertük! Olivér próbálta kicsit lassítani a játékot, hogy Barna ne tudja erőből lenyomni a pályáról, főleg emelésekkel, és fonák oldalon rövidítésekkel próbálkozott. Vegyes volt a kép, mert azért csúszott be hiba bőven. 2-1 ide! A negyedik szettet teljesen átaludta Olivér. Barnának sikerült 4-5 pont előnyt kialakítani, amit a szett végéig nagyjából meg is tudott őrizni. 2-2.  Ekkor úgy éreztem, hogy Oli nem fogja bírni kondival,hogy azért lassult le. Megbeszéltük, hogy próbáljon többet röptézni, és több pontos keresztel megzavarni Barnát, akin szintén látszottak már a fáradtság jelei. Szerencsére bevált a taktika, és Oli elég simán megnyerte az ötödik szettet és ezzel a mérkőzést is 3/2-re! Nagyon örültem ennek a győzelemnek, mert Olivér bebizonyította, hogy nem véletlenül ő utazik május közepén az U 17-es EB-re a csapattal! Rajta kívül Cseke Ádám, Pocsaji Ákos, és Róth Eszter lesznek a csapat tagjai.

  Rékával szemben teljesen más elvárásaim voltak mint Olivérrel. Nála a squash már  egy ideje inkább hobbi, mint versenysport. A heti 1-2 edzés nem elég ahhoz, hogy lépést tudjon tartani azokkal a lányokkal, akikkel együtt kezdett versenyezni. Ez eleinte frusztráló is volt a számára. Mostanra már viszont úgy érzem, hogy tud annak is örülni, ha egy jó meccset tud valakivel játszani, és ami a leglényegesebb, ezen a versenyen láttam rajta először a kezdetek óta, hogy élvezi magát a játékot!


 Réka, Csukovics Rebekával játszott elsőként, akit 3/0-ra sikerült megvernie. Mivel náluk is már az elején látszott a tudás különbség, annyit kértem Rékától, próbálja beütni magát ezen a meccsen, illetve erőltesse a hosszú labdameneteket, hogy felpörögjön a következő jóval nehezebb mérkőzésre.

  A második meccsét Réka a verseny első kiemeltjével, Szabó Mercédesszel játszotta. Mercinél teljesen más szinten van a squash, mint Rékánál. Hetente sokkal többet edz, ráadásul rendszeresen jár külföldi versenyekre. Ettől függetlenül nem féltettem Rékát. Magas jó fizikumú lány, nagy ütőerővel. Volt rá esély, hogy meglepje Mercit. A többiek főleg robbanékonyságban, és lábmunkában mentek el mellette. Annyi volt az elvárásom, hogy küzdjön a labdamenetekben, ne adjon oda egy pontot se könnyen. Ez sajnos csak félig-meddig valósult meg. 0/3 lett az eredmény. Merci pontosabban játszott többet mozgatta mélységben Rékát, aki sokszor csak későn reagált a rövid labdákra.

  Jöhetett a következő mérkőzés a harmadik helyért a második helyen kiemelt Tóth Tea Izabellával, akit annak idején sokszor megvert már Réka, de az utóbbi időben, ő is sokat fejlődött és kettejük mérlege is kiegyenlítettebb lett. Tea alacsonyabb, mint Réka de nagyon fürge, dinamikus lány, aki ha elkapta a játék ritmusát minden labdát elért, és ezzel komoly fejtörést okozott az ellenfeleinek. Én azért bíztam benne, hogy Réka jó fizikuma és dinamikusabb ütései győzelmet eredményeznek.Ezen a meccsen játszott Réka a legjobban. az első két szett kifejezetten szoros volt, de Réka nyerte. Fokozatosan lendült bele a játékba. Nagyon jól működtek a tenyeres és fonák hosszú egyenesei, és olykor-olykor már rövidítésekkel is megpróbálkozott. Tea nem igazán találta a játék ritmusát, sokat hibázott és Réka gyors egyenesei sokszor kiszorították a pálya hátsó részébe. Réka végül 3/0-ra nyerte meg a játékot és szerezte meg a bronz érmet, aminek mindketten nagyon örültünk.


  Őszintén szólva sajnálom, hogy Réka nem akar több energiát bele fektetni az edzésekbe, pedig nagyon jó adottságai vannak a játékhoz. Az idő majd eldönti, hogy később szeretne-e komolyabban foglalkozni a squash-al vagy sem.

  Összességében nagyon jó versenyt szervezett a CSC csapata. Jó látni, hogy eljöttek a Diákolimpiára olyan gyerekek is, akiknek nem feltétlenül a verseny sport az élet céljuk."


Lőrinczi Attila

Fallabda Diákolimpia